Tuesday, 23 May 2017

ESP Shaklee Atau Meal Replacement Herbalife

Assalamualaikum

Dah habis update and publish entry Kekal Gemuk Atau Turunkan Berat Badan, terus dapat idea nak update entry nie pulak. Bukan apa, makin stress bila fikir dah nak Ramadhan tapi aku still gemuk dan tak mulakan diet lagi. Ingat tak stress ke woyy!

Aku nak kahwin, aku nak ada anak-anak soleh dan solehah, aku nak ada level self confident yang tinggi. Kalau gemuk macam nie, celah mana nak datang self confident tu. Celah mana nak dapat jodoh weyy? Kebanyakkan lelaki sekarang nak kurus macam bihun, putih macam tepung gomak, flawless macam telur rebus πŸ˜’

So, aku nie terfikir nak buat diet atkins sambil consume something sebagai meal replacements. Ada yang suggest Shaklee ESP dan ada yang suggest Herbalife. Kedua-duanya berfungsi sebagai meal replacement dan sesuai jugak untuk diet. Aku pun apa lagi, terus confuse nak pilih mana satu.

Okay, let's go through one by one.
Shaklee ESP
  • Untuk wanita yang ingin pregnant atau plan untuk pregnant : ESP pulihara dan pelihara rahim kita.
  • Untuk wanita yang sedang pregnant macam saya sekarang : ESP kuatkan rahim kita dan bantu pembentukan otot bayi. Protein kan bagus untuk tumbesaran.
  • Untuk wanita yang menyusu anak bertuah dan anak kesayangan : ESP bantu banyakkan pengeluaran susu. Bila kita cukup protein, means kita cukup tenaga. Susu pun berkhasiat. 
  • Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita. Keluarkan darah kotor dan gantikan protein yang diperlukan.
  • Untuk sesiapa yang mahu kurus : ESP buat kita rasa kenyang. Nafsu nak makan sokmo pun kurang.
  • Untuk sesiapa yang ingin kekal sihat : ESP beri ketahanan badan dan pelengkap nutrient dalam badan kita. Bila semuanya cukup, haruslah boleh lawan penyakit yang datang, insyaAllah.
  • Untuk sesiapa yang nak cantik : ESP buat kulit kita anjal, jadi gebu dan lebih cerah. Nampak berseri gitu. Bila dah cantik, tak perlu la nak tepek makeup tebal-tebal kan. Natural beauty you!
  • Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa lemah. Laar dan dahaga tu biasa la, itu dugaan tuhan bagi sebagai ujian.
Herbalife
  • Kajian sains di sebalik kejayaan : Doktor sains dan ahli nutrisi yang ternama di AS menjadi anggota Lembaga Penasihat Perubatan dan Saintifik Herbalife, untuk memastikan produk-produk Herbalife mencapai atau melebihi piawaian paling tinggi yang boleh dicapai.
  • Keseimbangan alam semulajadi dan sains : Menggabungkan bahan-bahan semulajadi dengan teknologi sains membolehkan Herbalife mencipta suplemen harian perlu yang kaya dengan protein tambahan yang dialu-alukan untuk sebarang gaya hidup.
  • Bahan-bahan Herbalife : Hanya bahan-bahan yang diperoleh daripada sumber semulajadi yang paling tinggi kualitinya dari setiap pelosok dunia dimasukkan dalam produk-produk Herbalife.
  • Produk-produk yang mudah diguna dan dibawa ke mana-mana : Ini adalah produk-produk yang tepat untuk anda dan pelanggan-pelanggan anda, samada untuk mengurangkan berat badan, mengekalkan berat atau seboleh-bolehnya menjadi sihat atau gembira.
Huwargghhh! 😭 Sekarang dah confius nak consume yang mana satu. Kuat rasa hati nie nak consume Shaklee ESP. Bukan apa, budget bulanan tak berapa besar. Kalau terlari budget, merana hari-hari sementara nak tunggu next gaji. Huhuhuu 😭😭😭

Actually, hari nie first day aku nak start diet. Gila laaa kan? Drastik aku nak mulakan diet nie. Kalau tak mampu, aku akan try tukar cara diet lagi. Nak kena latih diri sebelum Ramadhan. So, menu aku hari nie?

Disebabkan aku bekerja, aku masak pagi tadi sebelum pergi kerja. Breakfast nie nugget tiga biji *tak sempat goreng telur sebab dah lambat sangat*, lunch nanti ayam goreng dua ketul dan kangkung goreng. Weyy! Nak telan sayur hijau nie susah sebab aku tak makan sayur. Doakan aku biar cepat kurus. Nak muhasabah diri dan motivasi diri sendiri jap.

Haaa lupa nak story! Aku ada nak green tea boh dan lemon. Nak try detox jap. Aku harap tak ulang alik toilet banyak kali. Penat weyy kalau asyik ulang alik toilet je. Perut aku nie dah laa jenis sensitif macam mana. Pantang salah makan, buka booth lepak laa dalam toilet tu nanti 😭

Monday, 22 May 2017

Kekal Gemuk Atau Turunkan Berat Badan

Assalamualaikum

Masa macam nie baru nak update blog. Bukan apa, idea tengah melimpah ruah nie *rezeki*, baik aku update blog. Kalau lambat update, alamaknya hilang idea. Yang ada sifat malas yang amat tu je laa. Okay, let's go through with this merepek aku 😏

Pernah dengar beauty is pain? Pernah dengar tak? Mustahil tak pernah dengar, kan kan? Yang mana bergelar gadis, perempuan atau wanita nie, mustahil tak pernah dengar. Aku nie banyak betul masalah sekarang. Masalah dengan penampilanlaa. Sedihnya!

Siapa yang follow blog aku, mesti pernah terbaca kisah terbaru aku pasal Muka Breakout Disebabkan Tati Skincare dan Cosmoderm Atau Sebamed. Taktahulah apa nasib hidup aku. Mungkin aku nie tak bermotivasi diri sendiri. Hidup tak berdisiplin dengan betul 😭

Selain muka bermasalah, aku ada masalah lagi besar iaitu berbadan besar. Hahahahahaa besar weyy dah macam mak mak orang. Sampai orang selalu panggil aku 'kakak' walaupun aku nie baru 22 tahun dan orang yang panggil aku 'kakak' tu berumur 32 tahun. What theeeeeee πŸ˜‘

Selepas aku buat upacara tilik diri sendiri depan cermin, aku rasa terbit sedikit rasa nekad dalam hati nie nak kurus. Nak kurus sebelum raya dan konvo. Sebab level confident makin menurun bila tengok bentuk tubuh sendiri. Apa yang rasa nak sangat buat, aku nak diet atkins.

Diet atkins zero carbohydrates. Masalahnya aku nie jenis tekak orang kampung yang takleh tinggalkan nasi langsung. Wajib makan nasi. So, teragak-agak nak beratkins. Ada readers aku nie yang sedang beratkins? Boleh kongsikan tak pengalaman korang?

Aku jadi nekad nak beratkins bila semalam ayah membebel pasal tubuh aku dah semakin gemuk sejak habis belajar. Yelaa, makan makin sedap je. Everyweek seafood, mana tak gemuk weyy! Seriously, aku nak kurus dan sihat. Aku nak pakai kebaya, nak pakai baju cantik-cantik. Dah taknak ada spare tyres 😭
❝ Eyqa, kuruslaa. Ayah takut tengok tubuh tu. Dah gemuk semacam je. Jangan sampai ada penyakit, susah nanti. Sekarang ayah ada, bolehlaa tolong hantar berubat. Kalau ayah tak ada nanti, macam mana ? ❞ - Ayah 😭😭😭

Sunday, 14 May 2017

Review : Tri-Pearl Eyecare

Assalamualaikum
Siapa sini ada masalah mata? Rabun? Silau? Ada tak ada tak? Kalau ada masalah macam tu, aku ada penyelesaiannya. InsyaAllah berkesan. Tapi jangan lupa tau! Pergi check mata untuk rawatan lanjut. Mata nie aset penting. Jangan tak jaga pulak.

Aku nie ada masalah mata sejak umur 14tahun. Tapi tak pakai cermin mata pun okay. Sebab bagi aku tak teruk sangat. Bila dah masuk belajar, baru laa rasa mata nie makin teruk. Dah semester empat baru check mata dan buat cermin mata. Power? 75 je. Silau tinggi sikit!

Bila dah masuk alam pekerjaan nie, belajar pakai lens pulak. Over kan? Disebabkan rasa macam terseksa je bila rabun nie, aku minum Tri-Pearl Eyecare nie. Ya ampun! Excited okay minum sebab tak sabar nak hidup tanpa cermin mata. Bebas! Pandangan tu unlimited.


Ramuan berkhasiat yang terdapat dalam tu ialah Lutein, Jus Oren, Madu, Lobak Merah, Tomato, Bilberry, Sunflower Seed dan Brokoli. Seriously sedap sangat rasa Tri-Pearl Eyecare nie. Banyak ramuan dalam satu botol. Siapa taknak hoii?

Kelebihan? Haruslaa ada kelebihan tersendiri. Tri-Pearl Eyecare merawat masalah-masalah mata seperti rabun jauh, rabun dekat, silau, mata merah dan eyebag. Haaa! Memang sesuai dengan aku yang super rabun nie. Siapa nak mata yang sihat dan cantik raya nanti sempat lagi minum nie.

Dibawah nie antara testimoni customer yang pernah cuba. InsyaAllah tak menyesal.



Ohh yaaa! Lupa nak bagitau. Cara nak minum Tri-Pearl Eyecare nie mudah je. Korang boleh minum dua kali sehari. Dua je okay! Pernah makan ubat antibiotik tak? Ubat tu tak boleh skip kan? Kena habiskan, bukan? Samalaa macam yang nie. Makan dengan konsisten. Baru hasilnya da'bomb!

Harga mampu milik nie RM60 (Sebotol)

Kalau nak tahu lebih lanjut atau nak deal dengan orang dia, boleh contact:-

Facebook : Tri-Pearl Eyecare
Whatsapp : 013-3690717 (Encik Zul Saleh) 

Thursday, 11 May 2017

Cosmoderm Atau Sebamed

Assalamualaikum
Alhamdulillah, lepas aku share pasal ' Muka Breakout Disebabkan Tati Skincare ' nie, ada yang bagi kata-kata semangat dan kongsi pendapat apa yang patut or tak patut guna. Di twitter pun ada jugak yang bagi cadangan. Terharu sis!

Sekarang aku tengah search lagi skincare kat drugstore or farmasi. Memang sekarang ada dua skincare yang menarik hati aku. Oh ya! Buat masa sekarang dan dah serik nak pakai skincare di mana-mana kedai kosmetik. Menjahanamkan muka je! Siapa yang pengasas skincare tu, tanggunglaa akibatnya sebab rosakkan kulit orang. Sakit hati aku! Dah tahu produk tu merbahaya, jangan jual. Kita nie semua beli sebab asyik promote dijamin selamat. Cehh!


Haaa nie laa dua pilihan yang aku ada sekarang. Taktahu nak pilih yang mana satu. Aku nak yang betul-betul sesuai dengan kulit muka aku. Sebab kulit aku jenis combination. Oily, berparut, kusam, berjerawat dan gelap gelita macam gerhana. Apa yang sesuai oii? Rasa hati nie nak guna cosmoderm je.

Siapa yang dah pernah guna cosmoderm? Macam mana korang punya feedback tu? Positive or negative? Jom kongsi korang punya feedback tu. Thank you in advanced.

Tuesday, 9 May 2017

Muka Breakout Disebabkan Tati Skincare

Assalamualaikum

Rajinkan diri nie untuk update blog walaupun busy macam apa je sekarang. Yelaa, tengah siapkan segala mak nenek designs untuk Buffet Ramadhan tak lama lagi. Aku taip entry nie taktahu ada yang baca ke tak. Takpelaa, at least jadi diary aku. Okay, stop mukadimah!

Haritu aku pakai Tati Skincare. Muka aku yang kusam gara-gara tersalah pakai local product Babies Blink jadi flawless. Parut pudar, jerawat tak ada, cerah yang berbeza. Sampai ramai yang tegur dan housemates aku cuba pakai Tati Skincare. Memang lawa oii!

Bila aku stop pakai, jerawat naik satu persatu. Besar besar okay! Lepas tu muncul jerawat pasir atas dahi. Kulit slowly bertukar gelap dan kusam sampai buruk je rasa. Masa tu hanya Allah swt je tahu level confident jatuh merundum sampai sekarang.

Tapi bulan lepas aku cuba beli Nano White di drugstore. Excited tu jangan cakaplaa. Siap terbayang-bayang muka dah cantik tak lama lagi. Bila guna Nano White tu, jerawat tak naik cepat sangat. Tapi muka jadi makin gelap dan kusam. Allahu! Sedihnya!

Sampai masa aku nak meeting dengan bos haritu, bos siap perli lagi tanya makan collagen ke. Sedih weyy masa sebab tahu laa muka aku terlampau teruk breakout. Masa standby sebab ada wedding kat resort, budak barista datang tegur aku depan-depan tanya kenapa makin gelap. Rasa nak menangis je masa tu.

So, aku ambil jalan terbaik! Aku dah set nak mulakan rawatan dari dalam. Hari nie first day aku consume supplements. Aku makan Virgin Coconut Oil (VCO) D'Aura dan Vitamin C Pahang Pharma. Keberkesanan taktahu lagi macam mana. Testimoni banyak yang cakap kulit makin okay. Skincare je taktahu nak guna apa. Ingat aku try Cosmoderm Vitamin E tu. Cuma sunblock taktahu nak try mana satu. Any suggestion?
❝ Doakan supaya kulit muka aku kembali pulih ya. Penat tau bila selfie, kena edit letak filter sebab malu nak upload gambar muka breakout! ❞

Monday, 27 March 2017

Busy Mengalahkan Perdana Menteri

Assalamualaikum
Baru update blog dan apa yang tertangguh dalam blog nie. Maaf sebab terlampau busy sejak kerja nie. Balik rumah dah tak on laptop sebab penat. Kat office pun settle kerja yang tertangguh je. Tak buat kerja lain. Banyaknya kerja sekarang!

Macam biasa janji melayu macam aku nie. Janji akan kerap update blog tapi non adoooooo. Hahahahahahaa.. Free waktu lunch je kejap. Lepas tu busy sangat. Design, photoshoot and update social network office. Itu laa kerja aku. So untuk luangkan masa dengan blog tu memang tak ada.

Actually, entry nie ditaip semalam. Tapi aku draftkan sebab sempat taip sikit je. Lepas tu sambung kerja. Hahahahahaa.. Masuk office pagi nie, baru sambung taip entry nie lagi. Doa-doakan biar aku rajin update blog nie selalu.

Monday, 16 January 2017

Kerana Anisa Full Episode

Assalamualaikum
Kerana nisa
Sinopsis :-
Kerana Anisa mengisahkan tentang seorang gadis kampung bernama Anisa yang mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang peguam dan berjaya dalam hidupnya. Dia berkawan dengan Syukri yang banyak memberikan semangat dan dorongan buatnya.

Syukri berangkat ke London untuk menyambung pengajian manakala Anisa yang juga lulus dengan begitu cemerlang, merancang untuk menyambung pengajian di universiti tempatan. Biarpun berjauhan mereka tetap berhubung melalui surat.

Persahabatan antara Anisa dan Syukri tidak disenangi oleh Long Yahya yang merupakan ayah kepada Anisa. Malah niat Anisa untuk menyambung pengajian juga dihalang oleh ayahnya. Zahid yang menjadi pilihan Long Yahya kerana kekayaannya orang tuanya menghantar rombongan meminang Anisa. Biarpun Anisa membantah, Long Yahya tetap memaksa Anisa berkahwin dengan Zahid.

Zahid bukan lelaki yang baik. Selepas berkahwin, dia melayan Anisa dengan begitu teruk sekali. Boleh dikatakan hampir setiap hari Anisa di seksa Zahir dan Batin. Lebih memburukan keadaan bila Zahid mendapat tahu tentang hubungan antara Anisa dan Syukri.

Apa akan terjadi kepada Anisa. Adakah kebahagiaan akan menjadi miliknya satu hari nanti?

Wednesday, 11 January 2017

Rezeki Tahun Baru

Assalamualaikum

Rasa macam dah lama sangat je tak update blog. Bukan apa, lately aku asyik update pasal movie je kan. Nie pun ada lagi tak update new episode. Maaf! InsyaAllah malam nie atau esok aku akan update new episode. Harap sabar menunggu!

By the way, alhamdulillah aku dah dapat kerja. Hari nie dah hari kedua aku bekerja disini. But macam biasalaa rules kalau bekerja. Tiga bulan pertama dalam observation lagi. After three month baru kita tengok permanent or fired!

Tak sangka dapat kerja nie okay! Bulan disember haritu aku submit resume, 05012017 office call suruh datang interview 08012017. Masa tu berdebar macam apa je. Bayangkan untuk position tu, hanya lima orang terpilih. Empat lelaki dan seorang perempuan! Tapi yang datang hanya tiga orang. Dua lelaki, seorang perempuan! Aku laa perempuan tu!

Masa tu aku rasa percentage untuk aku dapat positon hanya 0.01% je sebab kena fight dengan lelaki. Weyy! Mostly company nak lelaki for that position kan! Tapi bila office call pada 09012017 suruh masuk kerja 10012017 tu rasa nak melompat je! I win!

Doakan aku berjaya habiskan tempoh observation nie dan dapat permanent position disini. Alaaa, position technician je. Bak kata staff sini, aku staff pertama department IT. Sebelum nie tak ada lagi staff IT sebab hanya ada student praktikal je. Alhamdulillah..

Sunday, 8 January 2017

Legend Of The Blue Sea Full Episode

Assalamualaikum

Related image
Sinopsis :-
Drama ini mengisahkan tentang percintaan seorang puteri duyung terakhir dunia dengan jejaka yang merupakan pemnyelamatnya.

Duyung (Jun Ji Hyun) cuba untuk menyesuaikan dirinya di dunia manusia selepas dikurniakan sepasang kaki. Bagaimanapun tanpa diduga penyelamatnya (Lee Min Ho) merupakan seorang penipu yang sanggup melakukan apa sahaja demi duit.

Pelbagai perkara mencuit hati yang berlaku sepanjang tempoh perkenalan mereka berdua.

Tuesday, 3 January 2017

Suri Hati Mr Pilot Full Episode

Assalamualaikum
Sinopsis :-
Pertemuan Ejaz (Mr. Pilot) dan Warda membuka semula lembaran kisah dua tahun lalu. Peristiwa yang menyebabkan Warda dibuang keluarga atas kebodohan sendiri yang terlalu taasub dengan cinta Muslim!

Getar yang hadir buat jiwa Warda dan Ejaz kalut sendiri. Ejaz diasak cemburu dengan kehadiran Daniel dan Razif yang turut menyimpan perasaan istimewa pada Warda. Akhirnya dia nekad untuk mengahwini Warda.

Perkahwinan yang terbina mula menimbulkan bibit cinta di hati mereka. Namun tika bahagia berada di puncak, Muslim kembali menuntut cinta. Inara mula menyusun rencana. Ejaz mula diburu curiga. Hubungan yang retak menanti belah akhirnya runtuh saat satu kemalangan menimpa Ejaz dan meragut pergi semua impian dan cintanya buat Warda dan dunia penerbangan.

Masih adakah lagi bahagia buat mereka? Layakkah Warda menjadi suri hati buat Mr. Pilotnya? Atau akan menjadi racun berbisa pada kebahagiaan Ejaz?

Monday, 2 January 2017

Goblin Full Episode

Assalamualaikum
Image result for sinopsis goblin drama korea
Sinopsis :-
Starring Gong Yoo, Lee Dong Wook, Kim Go Eun and Yoo In-na, Goblin tells the unusual story of two accidental roommates: a handsome 100-year-old goblin and a forgetful grim reaper, who helps the dead pass through to the next world.

The goblin (Gong Yoo) is sick of the immortal life, and wants to end it by falling in love with a human mortal. Meanwhile, Euntak (Kim Go Eun), who can see the dead, falls in love with the goblin but has to avoid the naΓ―ve reaper (Lee Dong Wook) in order to cheat death.
 

Copyright© All Rights Reserved Eyqa Hasnan